Modul de viață

Modul de viață sănătos al bărbaților poate ajuta în prevenția bolilor

Bărbaților nu le place să viziteze medicul. În timp ce femeile se prezintă la medic într-un procent mult mai mare pentru control medical periodic și screening, bărbații se prezintă doar când este foarte necesar, cu toate că o mulțime de maladii se pot detetecta și se pot vindeca cu șanse mai bune cu ajutorul depistării precoce a acestora (de exemplu screening-ul cancerului de prostată la bărbați peste 50 de ani). Pe lângă aceasta, modul de viață sănătos poate contribui în mare parte la prevenirea apariției unor boli, care afectează des bărbații: obezitate, diabet zaharat, hipertensiune, boli cardiace, tumori maligne, disfuncție erectilă, infertilitate. Dezvoltarea unui stil de viață mai sănătos nu necesită medic, ci doar hotărâre.

Fumatul
Dohányzás

Rolul fumatului în apariția cancerului pulmonar este bine cunoscut. Cu toate că se cunoaște efectul vasoconstrictor al fumatului prin care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare, arteriopatiilor membrelor inferioare, totuși mulți dintre bărbați continuă să fumeze. Este mai puțin cunoscut faptul_ că din cauza vasocontricției pot apărea disfuncții erectile, incapacitatea de concepție, astfel viața fără tutun are un rol important în prevenirea acestora.

Lipsa activității fizice
A mozgás hiánya

Lipsa activității fizice poate duce la obezitate, aceasta la rândul ei la diabet zaharat, boli cardiace, dar lipsa mișcării în sine crește riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Este o concepție greșistă_ că antrenamentul fizic este privilegiul tinerilor. Activitatea fizică adecvată este necesară la toate categoriile de vârstă_ pentru că are efecte benefice asupra capacității sistemului pulmonar și cardiac, scade tensiunea_ și scade nivelul acizilior grași din sânge. Are efect benefic asupra producerii hormonilor sexuali masculini, astfel ajută în prevenirea scăderii capacității de concepție și stărilor de lipsă de hormoni sexuali masculini.

Efecte nocive ale mediului
Környezeti ártalmak

Starea mediului înconjurător are un efect major asupra sănătății noastre. Substanțele nocive ale mediului au efecte dăunătoare nu numai asupra florei și faunei ci, prin depozitarea acestora în organism, și asupra sănătății umane. În apa potabilă se găsesc multe substanțe nocive_ care se pot filtra și, din cauza poluării pot rămâne câteva substanțe chimice care, ajungând în organismul uman se depozitează pe termn lung, având efecte dăunătoare asupra organismului și spermatozoizilor. De exemplu_ substanțele care influențează reglarea hormonilor (endocrin disrupting chemicals - EDCs)_ au capacitatea de a interveni în reglarea hormonală a organismului, astfel dăunează sănătății și fertilității. Substanțele nocive pot ajunge în organismul uman în mod direct prin apa potabilă, sau indirect, prin consumul preparatelor de carne din animalele_ care consumă apa. Aerul poluat este o altă problemă gravă. O mulțime de substanțe nocive pot ajunge în aer datorită activității industriale și a traficului urban. Poluarea aerului poate duce la afecțiuni ale tractului respirator, alergii, poate dăuna chiar și fătului în timpul sarcinii.

Efectele negative ale poluării mediului sunt greu de evitat, dar cu un stil adecvat și sănătos de viață (evitarea uzului excesiv de vehicule în trafic, poluarea apelor cu substanțe toxice, etc) putem contribui la sănătatea proprie și a mediului.

Stresul
Stressz

Omul activ al zilelor noastre este predispus la _stres continuu. Solicitările zilnice la locul de muncă și în familie, graba continuă, necesitățile financiare_ pun la încercare bărbatul zilelor noastre. Stresul scade imunitatea, provoacă ulcer gastric, hipetrensiune, diabet zaharat, boli cardiace, și diminuă funcțiile sexuale.



Stresszhelyzetek lekerülése

Evitarea situațiilor stresante pentru bărbatul modern este imposibilă, dar se pot învăța tehnici pentru tratarea conflictelor_ cu ajutorul cărora presiunea psihică se poate diminua. Antrenamentul fizic, odihna_ sunt și ele benefice, iar pentru_combaterea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi_ pot ajuta alimentele sănătoase, bogate în vitamine și antioxidanți.

Regimul alimentar
Étrend

Pentru o alimentație corectă sunt necesare componente de alimentație și un echilibru corect între ele. Un regim alimentar bine selectat, peste funcția primară de hrănire, are un rol important în menținerea sănătății și a bunei stări. În literatura de specialitate, aceasta este numită valoare aditivă (additiv alue).

Bioaktív anyagok

Cercetările au descoperit un șir de relații evidente între alimente, componente de alimente_ și rata scăzută a riscului de îmbolnăvire. Pentru bărbatul modern regimul alimentar corect înseamnă consumul alimentelor bogate în fibre și vitamine, sărace în grăsimi și zahăr. Alimentele bogate în grăsimi și zahări pot duce la obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, iar lipsa de vitamine poate cauza oboseală, depresie. Administrarea regulată în doză potrivită a unor vitamine pot diminua riscul de formare a tumorilor maligne (de exemplu vitamina C), iar vitamina E, B6 și B12 pot contribui în prevenția infarctelor miocardice și atacurilor vasculare cerebrale. Nu doar vitaminele, ci și mineralele (ex. calciu, megnesiu), microelementele (ex. cupru, seleniu) au efecte benefice asupra funcției celulare umane. Pe lângă aceste substanțe un rol din ce în ce mai important li se atribuie substanțelor bioactive. Aceste substanțe prezente în câteva alimente de origine vegetală, au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi_ care distrug celulele și au un rol oncogen. Cele mai importante substanțe bioactive sunt carotinoidele (ex. licopina, prezentă în roșii), terpenele (de exemplu uleiurile citrice), sulfidele, prezente în usturoi_ și polifenolii prezenți în vinul roșu și struguri. Este important, ca suplimentele alimentare_ care conțin diferite vitamine, microelemente, minerale să fie consumate în doze bine definite în cadrul unui regim alimentar adecvat. _Consumul vinului roșu, de exempu, să nu fie consumat în exces_ cu referire la conținutul său de substanțe sănătoase.